9 x Vinkkiä harjoittelupaikan hakuun

  Työharjoittelu, tuo ultimaattisin tapa hankkia ammattitaitoa asiosta joista koulu ei kursseja tarjoa. Omalla kohdalla käytännössä hommien paiskiminen on mahdollistanu kaiken ja vielä enemmän. Kun kekkasin että oma liiketalouden tutkinto ei minkäänlaista insighttia muodin maailmaan tarjoa, päätin sitä itte hankkia.

Viimesen vuoden aikana oon suorittanu harkkaa kahdessa eri muotialan yrityksessä: suomalaiselle design-vaatemerkille R/H Studiolle ja tänä keväänä H&M:n lehdistön- ja viestinnän-tiimille. Harkoista saatu käytännön kokemus on kova sana CV:ssä ja maksaa niiden aikana nähdyn vaivan moninkertaisesti tulevaisuudessa takaisin – Mutta mistä harkkapaikkoja oikeen löytää ja miten varmistetaan oikeanlainen ensivaikutelma?

Täältä pesee 9 vinkkiä harjottelupaikan hakuprosessia avittamaan:

1. Persoonallinen CV

Jos haet avoimessa haussa olevaa paikkaa netin kautta, jolloin et saa mahdollisuutta esittäytymään rekrystä vastaaville ihmisille, CV on ainoa tapa jolla voit herättää harkkarit valitseviin henkilöihin. Omaperäisen ansioluettelon merkitystä ei. pidä. aliarvioida.

Unohda koulussa opetettu mustavalkoinen, Times New Romanilla CV-pohja. Hae inspistä esim. Pinterestistä ja pyydä lähipiiriltä palautetta. Kansisivullinen, kauniisti kuvitettu PDF on helppo selattava ja ammattimaisempi kuin väkisin yhdelle sivulle ängetty Word-dokumentti. Nosta kouluhistorian lisäksi esille mielenkiinnonkohteita ja faktoja, jotka jää mieleen ja tekee susta samaistuttavan.

2. Uniikki cover letter

Mikään ei ole isompi turn off kun sokeana kymmenille lähetetty persoonaton saatekirje. Pahinta on jos copy pastetuksen lomassa jää johonkin viestiin edelliselle tykitetyn yrityksen nimi. Ei näin!! Vaivannäkö näkyy. Tee kullekkin potentiaaliselle työnantajalle oma kirje. Nosta kuhunkin kirjeeseen sua ja yritystä yhdistäviä tekijöitä ja korosta eri vahvuusalueitasi paikan vaatimuksista riippuen.

 3. Some CV:n jatkeena

Kenenkään ei pidä olla somessa jotain mitä ei oikeasti koe olevansa, mutta fakta on se, että nykypäivänä persoonallisesta Insta-feedistä voi olla hyötyä työharjottelupaikan haussa.

Itte oon listannu omat julkiset somet CV:hen, sillä mulle esimerkiksi Instagram toimii eräänlaisena visuaalisena ansioluettelon jatkeena. Se tuo esille persoonaa ja elämäntyyliä CV:ssä lueteltujen asoiden lisäksi ja toimii taidonnäytteenä mun viestintätaidoista ja visuaalisesta silmästä. Toinen paikka mihin kannattaa panostaa on Linkedin. Jos sulla ei tiliä vielä ole, ota vinkistä vaari ja tee se nyt!!

4. Verkostoidu

Jos et vielä ketään havittelemaltasi alalta tunne, alahan laittaa hösseliksi! Työmarkkinoilla verkostoituminen on avainasemassa etenkin Suomessa, jossa hyvä sana kiirii helposti. Pointtina ei ole väkisin ängetä itseään kaikkien tietoisuuteen, vaan lähteä pala palalta rohkeasti ottamaan kontaktia uusiin ihmisiin aina tilanteen tullen ja puhua tavoitteistaan ääneen. Kukaan meistä ei ole ajatustenlukija.

Sanotaan että kaikki suomalaiset tuntevat toisensa enintään kolmen tuttavan kautta, joten myös jo olemassa olevassa tuttavapiirissä on potentiaalia. Kysele kavereilta, kaverien kavereilta tai sukulaisilta missä he tekivät harkkansa? Voisiko niiden paikkojen joukosta löytyä potentiaalinen yritys, jonne voisit tutun suosittelemana hakea?

5. Se itse paikka

No mistäs sen itte harkkapaikan sitten löytää? Jos verkostojen kautta ei tartu paikkaa on aika kääntää katse kohti internetin maailmaa. Riippuen siitä, haetko kotimaahan vai ulkomaille tai jollekkin tietylle alalle, vaihtelee sivut joita kannattaa paikan perässä kytätä.

Melko universaaleja sivuja hait sitten mitä tahansa ovat: Linkedin, Indeed ja Unarus. Tarkemmin muoti/ vaatetusalalle tähtäävien kannattaa tsekata Fashionworkie.com ja Fashonjobs.com joihin isot, kansainväliset firman laittavat paikkoja hakuun maailmanlaajuisesti. Jos mielessäsi on jokin tietty firma, tsekkaa onko heidän sivuillaan suoraa rekryosiota jonka kautta hakea paikkaa.

6. Älä odota, tee aloite

Auki olevia harkkapaikkoja voi googlailla loputtomiin, mutta fakta on se, että iso osa yrityksistä jotka harkkareita ottaa ei ikinä siitä mihinkään postaa. Oikeastaan molemmat mun viimeisimmistä harkkapaikoista oli sellaisia, joihin ei varsinaisesti haettu ketään. Päätin etten anna virallisten hakuaikojen rajoittaa mun unelmia – kannatti.

Jos paikka ei lohkea ensyrittämällä, kannattaa pitää jalka oven välissä kiittämällä kieltävästä vastauksesta kohteliaasti ja kertomalla että sut saa pitää mielessä kun seuraava hakuaika alkaa.

7. Kysy, kysy, kysy

Ennen ajattelin että asioiden kysyminen on noloa. No, haluatteko kuulla mikä on vielä nolompaa? No se, että teet pomon käsityksen mukaan sulle päivän selvän homman päin honkia.

Jos joku asia ei ykkösellä jäänyt päähän koitin pähkäillä sitä jälkikäteen ja syytin itteäni tyhmyydestä. Oon kantapään kautta oppinu, että jos asia ei valkene pitää kysyä uudelleen tai antaa muiden näyttää esimerkkiä kunnes homma selkenee. Kaikkitietävän esittäminen se se vasta on tyhmää. Harjottelua ei turhaan harjotteluksi kutsuta.

8. Officen eka, officen vika.

Hemmetin yksinkertainen juttu jolla teet varman ja pysyvän vaikutuksen.

Pointtina ei oo raataa ylitöitä kellon ympäri, vaan osoittaa tällä pienellä teolla täsmällisyyttä ja korostaa motivaatiota. Saavu aamulla paria minuuttia ennen muita, avaa radio, napsauta valot ja kahvinkeitin päälle ja ota työkaverit vastaan hymyn kera! Esimiehet rakastaa täsmällisyyttä.

9. Pyydä vastuuta.

Myös työelämässä pätee sanonta ”sitä saa mitä tilaa”. Osoittamalla omalla työllä olevansa vastuun väärti, alkaa kovempia hommia ropisemaan. Mutta etenkin jos paikkasi on osana isoa tiimiä, voi yksilöiden menon seuraaminen helposit jäädä isompien kuvoiden jalkoihin.

Ilmaise omat goalssit ääneen! Ota esimiehesi kanssa puheeksi heti alkuun mitä harkalta toivot ja missä haluat kehittyä. Meidän kaikkien kauhukuva kuuden kuukauden kahvinkeitto-leiristä karisee nopsaa, kun pomo tietää että kaipaat haasteita ja antaa niitä kun olet niihin valmis.

Huh, siinäpä niitä oli! Toivottavasti tää selvitti jonkun tällä hetkellä tulevan kesän tai syksun harkkasuunitelmiaan setvivän päätä. Jos jokin muu aiheeseen liittyvä juttu askarruttaa heittäkää kommettia alle niin vastailen asap – Pus!

SEURAA BLOGIA: FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

13 vastausta artikkeliin “9 x Vinkkiä harjoittelupaikan hakuun

 1. Hei hyvä postaus! Itellä edessä opintojen toinen harkka syksyllä, ja tekstiilisuunnittelun alalla. Mitä sun harjoittelu piti sisällään R/H:lla? 🙂

  1. Hei ihan mahtavaa!! 🙂

   Mie olin R/H:lla periaatteessa Store/Studio assistenttina 3,5kk. Työtehtäviä oli tosi laidasta laitaan kaupalla olosta, logistiikkaan, asioiden juoksemisesta näytöksen järjestyksen avustamiseen, someen ja pop-uppien järkkäykseen. Tykkäsin, tosi monipuolista!!

 2. Mä sanon kans sen, että jos on mahdollista jättää video hakiessa, niin tee se! Siitä näkee niin paljon paremmin, minkälainen ihminen siellä on hakemassa. Jos hakusivulla ei ole suoraa videokuvausmahdollisuutta, niin aina videon voi kuvata itse, ladata Youtubeen ja linkittää sitten hakemukseen tai CV:seen!
  Ihan super hyviä vinkkejä, taidankin itse napata Pinterestistä ideoita ja luoda viimeinkin kunnolla erottautuvan CV:n! 🙂

 3. Hei tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Ovatko harjoittelusi olleet palkattomia vai palkallisia? Itsellä on yliopistossa viestinnän harjoittelu edessä ja olisin siksi kiinnostunut asiasta! 🙂

  1. Oii kiitos! 🙂 Mulla on ollu molemmat palkattomia, niinkun tällä hetkellä monet muoti/ viestintä-alan harkat on, mutta asiasta kannattaa aina neuvotella sillä on myös poikkeuksia! Mutta vaikka harkasta ei saa rahaa, kannattaa muistaa että se näyttö ja suhteet mitä saat maksaa aina ittensä moninkertasesti takasin 🙂

 4. Tyhmä kysymys mutta kuuluiko työharjoittelu siis kuitenkin opintoihisi vai olitko jo valmistunut harjoitteluun mennessä? Kiinnostaa lähinnä miten tuo käytännössä toimii eli olitko opiskelijana työharjoittelussa ollessa 🙂

 5. Tää oli nyt taas kyllä niin hyvä pistaus. Samaan aikaan ihana ja hyödyllinen. (Vaikken harjoitteluun edes ole menossa)
  Ihan mahtava tuokin kohta, että ansioluetteloaan voiski vähän stailata! Oot kyllä paras, kun jaat näitä vinkkejä eteenpäin :)))
  Ja rakastuin koralleihin pistokkaisiin ? Tiiätkö koska ne tulee kauppoihin tai onlineen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.